Sunday, June 12, 2011

ASPer make smile a lot :)

Sekarang aku dah bergelar seorang pelajar universiti. Seorang mahasiswi. Kali ni aku nak cerita pasal kos yang aku ambil dan pasal universiti nih. Mula-mula nak minta maaf sebab xsempat nak update blog. Lepas kerja hampir sebulan terus masuk u. Start kerja dah xupdate blog. Xsempat lorr

Aku sekarang seorang daripada keluarga besar ASPer. Apa itu ASPer? ASPer adalah singkatan kepada Asasi Sains Pertanian. Dulu macam-macam nama orang panggil. CASPer laa. Sebab tu lah kitorang digelar budak ASPer. Dulu aku tak tahu menahu pom pasal ASPer ni. Tahu pom sebab lepas ayah aku terlibat dalam Karnival Jom Masuk U. Memang aku xnafikan banyak mulut-mulut yang mengutuk ASPer ni

‘eh,kau dapat upm ea?kos apa?Asasi Sn Pertanian ke? Jadi petani jla kau nti. Baik xpyah blajar tinggi-tinggi  sbb kerja pun jd petani je’

‘serius kau nak pergi?alah,kos 2 kalau sapa mintak kompem dapat. Xfemes langsung kos 2’

Macam-macam laa aku dengar. Sampai aku pun serba salah nak pi ke tak. Sampai laa aku buad researh. Lepas aku tgk cabang-cabang yg aku blh mintak lepas abis asasi,aku yakin dgn keputusan aku lepas aku solat hajat. Alhamdulillah ahli keluarga aku tetap sokong aku.

Buad pengetahuan korang, aku ambil 6subjek iaitu Math, Physics , Biology, Chemistry, English and Pertanian. Kalau matrikulasi korang kena pilih kan antara sains hayat or sains fizikal. Tapi tak bagi kitorg. Semua subjek sains kitorang belajar. Lepas graduate blh minta engineering, medic, nursing, pendidikan even veterinar pun ada kat sini. And aku bangga jadi sebahagian kecil dari UPM ni. First time sampai pun aku dah jatuh hati. Persekitaran yang sangat menghijau, bentuk pintu utama dia lawa ^^,


( unik n lawa kn? ^^, )

Mama aku cakap lepas ni tak nak pergi UiTM dah,nak pergi UPM jer. Sbb Uitm panas. Sini sejuk. Haha. Korang pernah xtengok iklan milo yang ada seorang budak berlari atas bukit yang hanya ada satu pokok? Buad pengetahuan korang,penggambaran tu dibuad kat Bukit di UPM. 


( bukit ni laa yang aku cakap ada dalam iklan milo orr )

Pokok2 kat sini lawa. Untuk amali subjek Pertanian aku dah buad amali kat Taman Herba n Unit Sayuran. Sem 1 nih kitorang akan tanam jagung. N hasil tu kitorg akan tuai n makan. syok sgt!
bess sgt kat sini and aku sgt bersyukur dengan apa yang aku ada sekarang


( laluan yg indah )




( ni masa aku kat Taman Herba )

Taman Herba kat UPM ni besar. Aku dah lupa berapa hektar. 2 kot? UPM ada hutan simpanan dorg sendiri. Dekat Puchong. Kitorang pun akan pergi ke hutan simpanan utk amali tapi secara bergilir2. Pensyarah kat sini sgt ok J Yang mengajar aku semuanya Profesor and  Dr. Sini ramai foreigner. SUKMA pun ada kat sini. Untuk game kriket. Aku sangat tak sempat nak update blog. Sibuk. Jurnal berlambak nak kena buad. Lab report, homework lg. Balik pun kul 5 ptg. Sampai bilik kul 6 lebih. Oh lupa, aku pi kelas naik bas tiap2 hari. Bas untuk 40 orang blh muat sampai 80++. Tak caye? Korang try laa naik. Macam sardin kitorg nih. Haha. Tapi aku cukup enjoy even tak cukup masa 

Classmate aku semua perempuan. Kelas kuliah ada 8 group. Aku kumpulan 6. Tak de sorang pun lelaki. Group lain semua ada. Haha. Ada satu group tuh, sorang je lelaki. Wow! Tak ke haru tu? Nak masuk sini sekurang-kurangnya 5A n lain-lain subjek B. Jangan korang ingat senang nak masuk sini. And jangan pandang rendah kat kos nih.

 Kitorang batch ke 7. So no wonder laa xramai yang taw pasal ASPer nih.
Aku duk kat Kolej Ketiga Belas. Mula-mula dapat surat tawaran tu aku gelak sorang-sorang. Skema gila nama kolej. Haha. Tapi kolej ni ok laa. Satu bilik 6 orang. Mesti korang ingat sempit kan bilik kitorang? Meja study aku besar. 1 ½ depa aku ni ha. Loker buley muat 2 orang kat dalam. Besar lagi dari loker kat asrama. Aku tengok gambar bilik kawan-kawan aku kat matrik kecil je. Aku sangat bersyukur dah dapat bilik camni. Roomates? They are absolutely awesome! Satu kepala gila kitorang. Sangat bes.J


 Nak taw pasal dorang? Next entry aku cakap pasal dorang ok? Nak kena out dah.J

 Nak siap kan lab report dengan roomates aku

p/s : kitorang satu kolej, satu floor, satu bilik, satu kelas kuliah, satu PA, satu ASPer and kitorang SATU UPM! 

9 comments:

Syarafina Sabri said...

UPM cantik dan besar . pernah pergi taon lepas . best giler kan . tenang je .

best of luck ecah !!! <3

bIskUt hAnGus said...

yupyup fina!
dulu nk msuk sni pom fkir bpluh2 kali.mulut org bnyk sgt mgata xda hrapan law msuk sni.tp Alhamdulillah sgt2.sbb sni ok..tenang sgt..psekitaran hijau.first time msuk sni pom dh jtuh cnta.haha..tanx ya fina:) take care too kt um orr <3

Syarafina Sabri said...

welcome . :))

ani_ina said...

waaaa.lwa gilak upm! nk amek gmbr kt pkok tu.hehe~~

bIskUt hAnGus said...

ina! sy rdu sama kamoo sihh :)
lawa kan upm?kalah uitm shah alam :P

Anonymous said...

as an ASPer fAST tRACK (new programme 2012) sk sgat mnyokong utk kwan2 sume join kami di ASPer UPM...satu2nya..UPM mmg cool laaa..!!

bIskUt hAnGus said...

yuu. tak menyesal masuk UPM.suasana dia bestt glerr :)

Anonymous said...

assalamualaikum kak..nk tnye kat kolej ketigbelas seterika disediakan ke? pastu biasanya apa keperluan dari rumah yang perlu dibawa?

thisIs ME said...

salam.. haha.. xcited jugak nk bergelar asper ni.. saye batch 11.. insyaallah.. if u dun mind, nk tnye, akk skrang sambung degree ap ye?