Thursday, March 10, 2011

best buddies? who are they?

Hohoh..hey peps! How are you doing?  
Adakah hari anda penuh dengan kebahagiaan? ^^,
So, hari nih aku nak story pasal best buddies aku. Semua org ada bestfriend masing2 kan? Aku pom camtu gak.. Aku bahagia ada best buddies cam kawan2 aku nih..
Aku bangga ada kawan cam dorang nih..J
 biarlah kita tinggal jauh2, susah nak jumpa tapi aku tetap ingat kat korangJ

So,bercakap pasal kawan baik nih, aku comfirm mesti korang  yang baca entri ni pun ada kawan baik jugak kan? Sebagai kawan yang baik, kita mestilah hargai mereka setiap masa tak kira laa sama ada senang atau susah kan? Betulkan?
So, kisah kami bermula di SMK Lembah Bidong kan guys? 
It’s all started at here….


(  ni laa pintu gerbang sekolah aku  )



Sejak kita melangkah masuk ke dalam melalui pintu gerbang nih, kita telah ditakdirkan untuk bertemu dan menjadi kawan sampai sekarang J


Sekolah kitorang nih tak besar pom..kecik jer.. sekolah nih baru lagi..kalau kira masuk tahun ni baru 7 tahun sekolah ni beroperasi..aku and best buddies aku batch yang kedua. 

Asrama lelaki and perempuan jauh. So tak boleh laa nak mengintai-intai nih :P
Ni best buddy aku dari sekolah rendah lagi. Adalah sorang kawan aku tanya, tak bosan ke jumpa muka kawan aku nih tiap2 ari, tiap2 masa? Nak taw pe aku jawab? Tak bosan sebab hidup saya lebih bermakna bila dia ada kat sisi saya. Sapa dia?

 Nama :  Nur Saraya Nabeela bt Abdul Hamid

Tarikh lahir : 14 Januari 1993

Kitorang kenal masa darjah satu. Masa tuh masing-masing satu kelas..  mak kitorang mengajar kat Sekolah kebangsaan seberang takir, sekolah rendah kitorang. Aku panggil dia Ela. Naik sekolah menengah aku panggil dia Lala..hehe.. saja buad gedik-gedik nak manja dengan dia. So, apa yang istimewanya Ela bagi aku?

Ela ni baik, bijak pulak tu..  Masa sekolah rendah selalu compete dengan Ela. Aku bangga kawan dengan Ela sebab dia tak kedekut ilmu. Aku kalau tak reti pape, mesti tanya dia. Ela ni lawa taw x? hehe. Ta caya meyh? Jom tengok gambar dia:



Kalau korang nak taw, bibir dia macam Angelina Jolie. Aku pernah tanya dia kenapa bibir dia terbelah, dia toreh bibir ke masa kecil2 dulu? Rupa-rupanya sejak dia lahir dah dapat bibir camtu.. bertuah badan. Adik Ela, adam pom bibir terbelah jugak.. Ela, kau keterunan dari cerita dongeng Batu belah batu bertakup ke? HahaJ

Kitorang kawan dah 12 tahun kan dear? Tak sangka dah lama kita kawan kan? Sejak duk asrama dari form 1 kita duduk satu dorm sampai form5. Tepi katil pulak. Tak bosan ke? Bagi aku tak pom.J



Ela lahir 14 Januari, aku lahir 15 Januari. Just beza beberapa jam jeJ Ela lahir malam, aku lahir pagi. Sebab tuh aku boleh ingat no ic and no surat beranak dia. Sebab beza 2 digit no jer J

Agak-agak la, mak kitorang mugkin pernah jumpa masa nak beranak dulu kot?hahaha even Ela lahir dulu, aku lebih tinggi dari dia. And lebih besar dari dia..hoho. Kalau aku lahir awal, maybe kecik lagi kot dari sekarang?:P

Bukan dia sorang jer best buddies aku. Ada lagi. Kalau nak taw sapa, teruskan membaca...

Aku kenal dia masa kat Le’BEST lagi. Tapi kitorang duduk dorm lain2. Masa form 1 aku tak rapat pun dengan dia nih, tapi aku suka tgengok dia.. rambut dia lawa. Aku suka sangat men rambut dia.. Siapakah dia? Jeng, jeng, jeng….

Nama : Nurul Syuhada Bt Ibrahim



Tarikh lahir: 11 April 1993

Aku mula rapat dengan dia masa tingkatan 2. Kawan-kawan semua panggil dia Ada. Ada nih anak sulung and anak bongsu. Means?? Anak tunggal laa J hehe

Ada ni seorang yang tak kedekut, tak hipokrit. Tu yang aku suka pasal dia. J aku nih selalu mengadu kat Ada and she is a good listener. Ada kalau dengan kawan-kawan nih dia tak berkira sangat. Masa tingkatan 4 kita dah berpisah kan? Ada masuk sekolah teknik, aku still dekat Le’BEST. Tapi kitorang tak terputus hubungan pun. Walaupun jarang message, aku tetap ingat kat dia. Even Ada ada kawan lain kat teknik, dia ingat lagi kat aku. Kalau aku free aku pi umah dia. Umah kitorang ni tak jauh pun.

Mak ayah Ada ni baik. Masa cuti sekolah tingkatan 5, aku and Ela pi umah Ada. 
Aku tidor kat umah Ada 4 hari 3malam, tapi Ela tak join kitorang sebab ada hal. Aku pulak tolong dia siapkan tugasan dia dengakn Ili.hoho. tapi aku seronok, lepak-lepak dengan Ada. Masa tidur kat umah Ada, mak ayah dia layan aku dengan baik. Kitorang siap buad kek batik lagi. Ada sibuk nak belajar dengan aku, padahal aku sendiri pom tak belajar lagi nak buad kek batik camne masa tu. Bantai saja. Hasil nya, menjadi jugak kek batik tu. Ada, love you taw <3

Cakap banyak-banyak pom bosan jugak kan? Nak taw camne rupa Ada?
 Let’s check it out J



Kadang-kadang Ada nih pemalu orangnya:P

Saya suka ngusik AdaJ 



 gambar kat atas tu gambar dia kat kedai ayah dia. Kalau korang jalan-jalan kat area Gong Badak, pi laa singgah beli barang kat Ada HardwareJ 
Mak Ada ada butik kat Gong Badak. Aku pun pernah beli shawl kat situ. Jemput laa singgah kat Ada Boutique, kat tepi kedai Avon. Pi, jangan tak pi. Murah3!


So, how’s next?
She’s  a  talkative person, caring n cute J
Siapakah dia??

We had been roommates since form 1. Sekelas, tepi katil, tepi lokar. Masa form 1 kita tukar loker kan awak? Sampai sekarang saya pegang lagi mangga loker tuh. Dia owez ada bila saya epi orr sedeh. Really appreciate it bebeh! <3 

Nama: Nur Najiha bt Nasir

Tarikh Lahir: 9 Februari 1993

Let’s see her pictures!J 


Comelkan dia senyum? J Masa nih kitorang meet kat TTC coz ada Karnival Jom Masuk U! semua ada masa nih kecuali Muni sebab dia duduk kat besut. Susah nak jumpa Muni LMasa nih Jiha jer pakai baju kurung, tibe2 timbul gelaran YUNA JIHA RAFFALI.


p/s: saya suka tengok Jiha pakai baju kebaya ^^,




Domokun tuh cik Jiha sygg yang bagi. So, apa kita nak cakap pasal Jiha nih? 
Jiha nih kawan dengan semua orang, tak kire laa dia tuh udos ke, muka cam perompak ke, asalkan mereka tuh buad baik dengan dia. Jiha jenis tak memilih. Dia nih jenis stylish juga laa.. kitorang rapat start masa form 1. Aku dulu homesick, menangis je tiap2 masa.hehe. Jiha laa banyak pujuk aku, bagi semangat kat aku. Kalau kat asrama kena bangun awal, sebab tak nak berebut bilik air. Kalau lambat, nanti tak sempat nak breakfast. So, Jiha laa teman mandi aku. Bangun sebelum subuh lagi. Pukul 5 pagi dah bangun. Mula lah ngantuk dalam kelas. Hahaha. Bila ingat balik rasa macam kelakar pulakJ 

Masa tingkatan 4 Jiha dapat tawaran kat SM Sains K.Trg ( SESTER). So berpisah lagi kitorg Tapi kitorang tak lost contact. Kalau aku ada problem mesti cari dia. Teman gelak and menangis. Masa tingkatan lima aku and Ela pi berbuka puasa kat umah nenek Jiha. Seronok sangatJ Masa tuh kita pun dah lama tak jumpa.



Aku and Jiha belajar kereta sama-sama. Even cg kitorang pom sama! Jiha nih dia minat cg kitorang. Sebab dia 2 macho. Haha. Aku pom pernah tidor umah Jiha. Masa bulan puasa pulak tuh. Sebab pe? Sebab mak Jiha suruh dia belajar memasak dengan aku. Hehe. Siap mak Jiha amek aku kat umah lagi. Mak aku and Jiha sama-sama kenal, so tak berat laa mak aku nak lepas aku pi umah Jiha.

Mak Jiha siap bawak aku pi kedai jual sayur and ikan. Berdebar aku masa tuh. Ilmu memasak aku nih tak tinggi mana pom. So aku decide nak buad kerabu pucuk paku. Sampai kat umah, mak Jiha suruh Jiha belajar siang ikanJ  Buat pertama kali lam hidup, Jiha berjaya siang ikan. Hehe.. Aku tak leh lupa muka excited Jiha masa tuh.huhu..huhu. aku ingatkan berbuka pose kat umah Jiha tapi berbuka pose kat umah nenek dia! Aku bimbang laa sebab tak taw pe dorang rasa bila makan kerabu air tangan aku nih.haha. dah laa ramai anak beranak mai. Sweet memories<3

Teringat lagi masa ajar Jiha buad kekJ. Sampai tidur lambat kan sygg? Hehe
p/s: I love u! <3




so, next would be my little best buddy. Hoho. Siapakah beliau itu?
Dia nih kecil jer, macam Doremon! Hehe. Jangan marah ye syg..hihi. kat bidong kenal dear. Mula rapat masa form 2. Lepas habis prep malam mesti kita semua lepak dekat dataran a.k.a courtyard, tengok sapa date, balik lambat. Biasa nya sep2 kita laa orang last ader kat sekolah. Kalau tak kena halau dengan pak guard, bukan kita laa 2.haha. ingat tak masa saya dukung awak? Tiap2 malam saya dukung awak kan kecek? HeheJ

Bila ingat balik, mesti gelak sorang2. Betapa tak matang nya kita semua masa dulu kan? Awak pindah masa form 2 atas sebab2 tertentu. Saya tak nak cakap kat sini..huhu. Even dh pindah, saya tak lupa awak tawJ
Siapakah budak kecik tersebut? Sila tekan ke bawah yer:

Nama:  Wan Munirah Bt Wan Nordin

Tarikh Lahir: 22 June 1993

Ingin melihat wajah beliau? Sila scroll ke bawah...





(Budak bijak selalu baca buku J khusyuk benor kawan saya nih:P)

Saya pernah pi umah awak dengan cik Saraya Nabeela. Spend masa dengan awak. Masa tuh saya kaku sangat. Sebab lama tak face to face dengan awak. Nak panggil ape pom dh xtaw. Dulu masing2 panggil nama, sekarang tak dah,J 

Rasa lebih rapat jer dengan awak. J Muni ni kadang2 tak betul mana jugak kepala dia.haha. sedap cakap dengan dia. Kan awak? Ngok ngek jer kepala saya bila cakap dengan 
awak.hehe. Awak jangan marah pulak yer :P

Masa form 4 Muni pindah kat MRSM Besut. Dia nih budak bijak. Macam Ela jugak. Saya? Saya nih biasa2 jer. Hihi. Masa exam percubaan result Muni jatuh. Why?? Sebab dia demam. Saya pun risau jugak masa tu awak taw x? sian kat awak. Walaupun jarak kita jauh, I selalu ingat kat u.hehe.


So, mereka laa kawan suka duka saya J



saya sayang mereka ketat3!

Saya takkan lupakan mereka kerana mereka adalah perkara yang paling bahagia dalam hidup saya!

Sayang korang taw?

Saya harap kita dapat jumpa sama-sama n lepak2 macam zaman dulu-dulu

Miss that time a lot J


Setiap terakhir kalisaya berada dalam kesulitan. Siapa yang berada di samping saya??? 

Siapa yang mengasihi saya di saat saya merasa tidak dicintai ??

Siapa yang ingin bersama saya di saat saya tak bisa memberikan apa-apa ?? 

SIAPA??

>> Mereka adalah golongan di atas<3













6 comments:

Syarafina Sabri said...

terharu bace .. hehe

bIskUt hAnGus said...

hahah..tanx fina cz sudi baca :)
blog sy udoss jer:)

Munirah Nordin (منيرة نوردين) said...

wahh!! nok nanges ase.. cayang awak jgakk!!!

bIskUt hAnGus said...

jgn nages wak..sy pom syg awk laa:)

KaCuCoCun99 said...

waaaa....baek ngak ela..haha!

bIskUt hAnGus said...

ela mmg bek pom:)