Friday, February 11, 2011

kek coklat yang moist :)


hari ni aku nak share satu resei kek coklat yang cukup simple and ta pyah guna banyak duet pom nk beli bahan2 tuh..n ta susa pom...simple jer..just follow this steps:


bahan-bahannya:

       >> 2 cawan tepung gandum

·        >> 1/2 cawan serbuk koko
(aku suggest guna brand van houten punyer sbb lg sedap)

·        >> 1 1/2 sudu kecil baking powder

·        >> 1 /2 sudu kecil soda bikarbonat

·        >> 1ct garam
(bahan-bahan kat atas nih mestila kena ayak dulu)

·        >> 1 1/2 cawan gula

·       >>  2 biji telur 

·        >> 1/2 cawan minyak  masak

·       >>  1 cawan susu segar



untuk topping pulak:

·        >> 1/2 cawan koko van hauten

·       >>  1/2 cawan susu pekat

·        >> Mentega Setengah cawan,secukup rasa untuk mencairkan coklat



cara-caranya:


1.  Mula-mula kita kena asingkan dulu putih dan kuning telur.then telur putih tadi kita pukul sampai  kembang.then, baru masukkan gula.pkul lagi.pastu,korang  masukkan kuning telur, susu segar dan minyak, letakkan bahan yang kita ayak td.lepas tu kita kacau sampai tepung betul-betul sebati.


2.  Bakar pada suhu 180 darjah selama 50 ke 60 minit.kalau korang nak kukus pom boleh.kukus kek tu dalam masa 1 setengah jam.selepas kek dah betul2 masak,korang kena laa sejukkan dulu kek tu.


3.  Untuk toppingnya.. masukkan semua bahan-bahan ke dalam periuk, dengan api kecik panaskan sampai nampak dah ok...taruk je atas kek yg dah sejuk


selamat mencuba yerr!


2 comments:

Munirah Nordin (منيرة نوردين) said...

waahh! macam sedap jew.. bole try nih..
maseh =)

bIskUt hAnGus said...

hehe..try laa buat yunx. mmg sedap pom:)